Lucie Kaňková
soprano

Sopranistka Lucie Kaňková se těší na Korunovaci Poppey v Plzni

Vítězka mnoha pěveckých soutěží přidá do svého repertoáru operních hrdinek ctižádostivou mrchu Poppeu z vrcholné Monteverdiho opery. Nová produkce neztrácí čas a startuje v plzeňském divadle J.K. Tyla v době, kdy obvykle běží divadelní prázdniny: 15. srpna.

Opera Korunovace Poppey je na jevištích spíše raritou, ovšem sopranistka Lucie Kaňková se s ní setkává ve své umělecké dráze již podruhé: „Korunovace Poppey byla dokonce mou úplně první operní produkcí v životě. Zpívala jsem trojroli postav Valletto, Damigella, Drusilla. A vždy snila o tom, že si zazpívám samotnou Poppeu.“

Claudio Monteverdi složil operu Korunovace Poppey v roce 1642, přičemž byl novátorem tohoto žánru a sólový zpěv dovedl k dosud nebývalé efektnosti a deklamační dramatičnosti. Představitelé musí být všestranní nejen pěvecky, ale také herecky. „Scéna i kostýmy jsou v naší inscenaci velice působivé, ovšem někdy až záludné,“ vysvětluje Lucie: „Musím dávat pozor, abych vzhledem k ohňovým efektům neuhořela, nepřišlápla si vlečku nebo nespadla z houpačky.“

Kvůli covidovým restrikcím se muselo zkoušet ve zkráceném režimu a s vysokým nasazením. „Operu jsme nazkoušeli ve třech týdnech místo běžných šesti a na pódiu jsem stála i deset hodin denně. Byla to velká škola, ale díky skvělému inscenačnímu týmu a podpoře kolegů to pro mě byla hlavně radost. Myslím, že se nám produkce opravdu povedla,“ dodává sopranistka.

Lucie Kaňková oplývá schopností zpívat v širokém repertoárovém a stylovém rozpětí: od renesance až po současnost. Jako koloraturní sopranistka ráda interpretuje samozřejmě klasické belcantové role a díky dostatečnému objemu hlasu a schopnosti propůjčit mu naléhavost ztvárňuje i Verdiho hrdinky, jako je Violeta z La Traviaty.  Hereckou mrštnost a technickou vybavenost i velký rozsah předvedla už jako Mozartova Zuzanka nebo Královna noci. S tou slaví úspěchy v nesčetných soutěžích, naposledy během koronavirové karantény s videonahrávkou árie Královny noci získala druhé místo v celosvětové onlinové verzi australské pěvecké soutěže IFAC Australian Singing Competition. V této roli ji uvidíme v nadcházející sezoně při sérii představení Kouzelné flétny v pražském Stavovském divadle.

Více o inscenaci, inscenačním týmu i obsazení najdete zde:

https://www.djkt.eu/korunovace-poppey


© 2020 Lucie Kaňková - všechna práva vyhrazena | Webdesign: WP4you.cz |